2016. május 8., vasárnap

Néhány csillagunk közös - Szavak

Sziasztok!
Hűha, már heten vagytok, ezt el sem akarom hinni! *.* Hihetetlenül jólesik, ahogy az eddigi pozitív visszajelzések is! 
Kíváncsian várom, hogy tetszik nektek a történet további alakulása. Nemsokára Hannibal fejezete következik!
Jó szórakozást!
Lyanna






Will megkövülten forgatta remegő ujjai között a borítékot. Finom volt, akár a selyem. Talán csak a képzelete játszott vele, de érezte rajta Hannibal diszkrét, különleges illatú parfümjét is. Legnagyobb rémületére ez az illat megnyugvással töltötte el. Több kellemes emléket idézett fel, mint kellemetlent.
Első és ösztönös gondolata szerint a kandallóban lobogó tűzre akarta vetni a borítékot, mégpedig bontatlanul. Ehelyett leroskadt a karosszékébe, és meredten bámulta Hannibal írását. Bensője ficánkolt, a reggelire elfogyasztott szendvics kőként ülte meg a gyomrát.
Rettegett. Hiányzott neki Hannibal, de félte a találkozást még a kézírásával is, hiába nem volt már vesztenivalója. Mégsem Hannibal kezétől akart meghalni. Újra akarta építeni törékeny világát, amin a levél láttán földrengés söpört végig. De az érzés, hogy nincs biztonságban, fojtogatta. Éppen azt nem kapta meg, amire leginkább vágyott: a nyugalmat.
Hannibal tudta, hogy túléli a zuhanást, tudta, hogy Molly el fogja hagyni, tudta, hogy Will a régi lakhelyére menekül majd... Will gerince mentén fájdalmas borzongás futkározott, ha arra gondolt, mennyire jól ismeri őt a doktor, mennyire a lelkébe lát. Hajszálpontosan előre látta a cselekményt, mintha ő maga szőtte volna.
Will reszketegen sóhajtott. Gyűlölte, amiért kíváncsi. A borítékban rejlő levél úgy kísértette, akár a kígyó a Paradicsom lakóit. Hannibal volt a kígyó. Will pedig hajlott rá, hogy engedjen a csábításnak.
Gyors mozdulattal tépte fel a borítékot, kissé megvágta az ujját, ám észre sem vette. Mályvaszínű levélpapír hullott az ölébe. Erőteljesebben érezte a doktort illatát, önkéntelenül letüdőzte. A tenyerébe temette az arcát, nagyokat lélegzett, próbált megnyugodni, majd mint aki vadállathoz kényszerül hozzáérni, a kezébe vette a levelet.
Kedves Will!
Szokott elmélkedni a holdfényben megcsillanó vérről? Aki egyszer megpillantotta ezt a csodát, újra látni akarja majd. Mikor öl majd ismét, Will? Tudassa velem! Részesülnöm kell az élményből.
Igazán sajnálatos, ami önnel és Mollyval történt. Mert elhagyta, ha jól sejtem. Ön volt olyan erős, hogy kimondja a búcsúszót, igaz, Will? Sajnálom, hiszen miattam történt. Molly nem viselte el, hogy én fontosabb vagyok a férjének, mint ő. Melyik ifjú asszony tűrné az ilyesmit? De vágyik a női gyöngédségre és érintésre, nem igaz?
Elhiszem, hogy most nehéz. Hiányzik egy barát, a legjobb. Bizonyára megérti, de nem mutathatom meg magam. Egyelőre. De Will, rám számíthat. Tudom, alantas módja az üzenetküldésnek, mégis, ha beszélni kíván velem, adjon fel hirdetést a National Tattlerbe! A. A. Aaronnek címezze. Tudom, a barátságunkhoz nem méltó ez a szennylap. Ugyanakkor némi irónia is rejtőzik ebben, nem gondolja?
Igaz barátja: Hannibal Lecter
Will az ajkát harapdálva újra és újra elolvasta a levelet. A fülében csengett a kissé fémes zengésű, mély hang, mintha a doktor maga olvasta volna fel a sorokat. A balsejtelem ismét összeszorította a szívét, nem akarta tudni, hogyan láthatnak ilyen mélyen belé. Amint Hannibal gondolatait olvasta, mintha a sajátjaival nézett volna szembe, és ez riasztó volt. Úgy hitte, Hannibal mindössze egy dologban téved: abban, hogy ő egy nő gondoskodására vágyna. Ám a doktort vélt tévedése nem nyugtatta meg.
Zaklatottan felállt, a levelet íróasztala fiókjába süllyesztette, és szentül megfogadta, hogy nem juttat el hirdetést semmiféle szennylapba. Elhatározta, hogy nem ad hírt magáról. Hannibal így is eleget tudott már róla. Nem is akarta tudni, hol rejtőzik Hannibal. Nem akart róla hallani. Még nem.
Will lassan lépett a gyógyulás útjára. A Molly iránt érzett szerelem nehézkesen, de elpárolgott fél év alatt. Soha többé nem beszéltek, de Will nem bánta. Könnyebb volt így kitörölnie a szívéből az asszonyt. Rengeteget gondolkodott a történteken, és teljes mértékben elismerte felelősségét. Tudta, hogy többé nem követheti el azt a hibát, amit ezúttal megtett. Bár nem volt benne biztos, hogy valaha képes lenne szerelmet érezni bárki iránt. Ahogy a Molly iránti érzései elpárologtak, kiüresedett. Túlságosan könnyű volt a szíve, úgy érezte, lassanként elhalványul, eltűnik. Az ügyvédjétől kapott levelet, amiben a válás kimondását sejtette, bontatlanul hajította az asztalára.
A teste újra a régi lett, az arcát azonban továbbra is gyűlölte, nem nézett tükörbe, csak ha már mindenképpen borotválkoznia kellett. A tükör szörnyű, valótlan képet mutatott, de Will egyedül képtelen volt arra, hogy összezúzza a rémalakot, akit képzelete vetített elé. Szüksége lett volna egy barátra, aki megmondja: a heg szinte észrevehetetlen.
Dolgozni kezdett egy autószerelő műhelyében. A főnöke megengedte, hogy többnyire otthon munkálkodjon, a fészer biztonságában. Will nem állhatta, ha valaki ránézett. Rettegett attól, hogy az emberek meglátják a lelke mélyén lakozó szörnyet, ami immáron az arcán is kiütközött.
Az első lábadozással töltött hónapban kis híján az alkohol rabjává vált. Nem kellett sokat innia ahhoz, hogy öntudatlanságba zuhanjon, nem bírta ugyanis a szeszt. Ám a következő 25-én érkező, mályvaszín levél kijózanította, akár egy erős és megalázó arculcsapás. Mindössze ennyi állt benne:
Kedves Will!
Nem adott fel hirdetést. Ez elszomorít. De várni fogok, ameddig csak kell.
Will, féltem. Hajlamos az alkoholizmusra, ezt ön is tudja. Ne legyen gyenge! Tegye félre az üveget. Mint a pszichiátere és a barátja, naponta egy pohár bort javaslok, a Château Pétrus minden költséget megér. Kizárólag a legjobb fajtából.
Igaz barátja: Hannibal Lecter
Will kipirulva, bűntudatosan meredt a kezében tartott pohárra, amiben olcsó whiskey lötyögött. Nem értette, hogyan tudja kihúzni a csávából Hannibal a távolból. Mert abban biztos volt, hogy a doktor nem maradt Amerikában. De hirtelen elszégyellte magát, akár egy rajtakapott kisgyerek. Szánalmasnak látta magát, egy olyan roncsnak, aki képes még tovább rontani szörnyű állapotán. Felállt, majd a konyhába csörtetett, és dühösen kiborította az ital maradékát a mosogatóba. A lefolyó éhesen bugyborékolva fogadta magába a whiskeyt.
Will fél éven át gyógyult teljes magányban, csak akkor érintkezett másokkal, ha feltétlenül szükségesnek tűnt. Minden hónapban, 25-én megkapta a mályvaszínű borítékot, amely nemcsak színével, de tartalmával is életre hangolta, még ha nem is akarta elfogadni ezt a tényt. Ugyanakkor továbbra sem üzent Hannibalnak. Hagyta, hadd rágódjon azon a doktor, hogy vajon mihez kezd a levelekkel: olvasatlanul tűzre veti őket, vagy mohón olvassa? Bár Hannibal túlontúl magabiztos, bizonyára sejti, hogy nem tudja olvasatlanul hagyni, amiket írt, gondolta Will.
Jack néha felkereste, csendesen üldögéltek a verandán, miközben a kutyák hátát vakargatták. Crawford tapintatosan kerülte az FBI ügyeivel kapcsolatos témákat, Will pedig egy szót sem szólt a levelekről. Így hát legfőképp Will munkájáról beszélgettek.
De Will a legtöbbször a kandalló mellé kucorodva ült Pajtás és Winston társaságában, és olvasott. Az idők során rengeteg könyvet halmozott fel, de nem jutott ideje elmélyülni bennük. A gyógyulásához hozzájárultak a lapok, amik kiutat jelentettek saját életéből. A napi munka után elkortyolta a Hannibal által javasolt bort egy-egy izgalmas történet fölött görnyedve.
Járatott néhány újságot is, de a gyilkossági hírektől ideges lett, az izzadtság ellepte a homlokát, heves szívdobogásra késztette. Megrémítette a sok rossz, elöntötte a bűntudat, amiért nem segít többé az FBI-nak. De tudta, hogy arra a munkára képtelen volna. Nem tudott több beteg elmét átérezni. Elég volt saját démonaival megküzdeni.
Így általában csak az ártatlan cikkeket olvasta el, megfejtette a rejtvényt, halványan elmosolyodott a lap végén található képregényen.
Falta a könyveket, a szórakoztató, könnyed olvasmányoktól a szépirodalmi művekig mindent bekebelezett néhány hét alatt. Talán a gyógyulás végső stádiumát jelentette, hogy egy idő után nem menekülni vágyott, hanem csupán kikapcsolódni.
Néhány hét alatt a házban talált valamennyi könyvet elolvasta. Elgondolkodott azon, hogy az internetről rendel magának új olvasmányokat, ám rá kellett jönnie, hogy anyagi helyzete nem éppen virágzó. Régimódinak tartotta magát, ezért arra jutott, hogy felfrissíti könyvtári tagságát. Remélte, hogy a mai világban nem járnak már sokan könyvtárba, ilyen módon sok egyedül, békében tölött percet remélt az impozáns, ódon stílusú épületben.
Mégis halogatta az első látogatást, feszengett, ha arra gondolt, hogy legalább egy személy – a könyvtáros, akitől kölcsönözni fog – közelről az arcába néz. Előtúrta a régi újságokat, újraolvasta a kedvenc történeteit, de néhány hét múlva nem maradt olvasnivalója, a számítógép képernyőjét pedig nem szerette hosszasan bámulni.
Aggályosan készülődött aznap, amikor rászánta magát a rövid kiruccanásra. Még a tükörbe is belepillantott, bár hamar és felszisszenve elkapta a tekintetét. Feszengve ült a volán mögé, hiszen a zuhanás óta ritkán vezetett. A könyvtár mögötti parkolóban hagyta az autót, majd kezét a zsebébe mélyesztve, félszegen sétált be az épületbe.
Amíg a kölcsönzési pulthoz közeledett, a földre szegezte a tekintetét, úgy kutatott az olvasójegye után. Felpillantva elakadt a lélegzete. A pult mögött ücsörgő fiatal nő vöröslő haját tűzujjával fésülte át a tetőablakokon beáramló napsugár, ám tincseinél is ragyogóbb volt a mosolya, amit Willre szórt. Mintha nem is látta volna a heget az arcán.
-          Szeretném megújítani a tagságomat. – Will csodálkozott azon, hogy emberi hangot tud kiadni.
A napfényben fürdő angyal bőre hófehéren szikrázott, lángoló haja édes ellentétet alkotott porcelánságával. De az a mosoly, az melengette meg leginkább Will jeges szívét. A nő pötyögött valamit a számítógépén, majd dús pillái alól a férfire lesett.
-          Készen is van. Jó mulatást, Mr. Graham. Will – mondta.
A bizalmas lágysággal kiejtett keresztnév nem bántotta Willt, éppen ellenkezőleg. Akarta, hogy a fiatal nő még többet mondja.
Megköszörülte a torkát, majd elsietett a polcok közé. Nem láthatta, de a könyvtáros mosolyogva nézett utána.
Will a könyvek között kutatott, nagy kupac regényt választott ki, kimerítette a tíz kötetnyi keretet, ennyit lehetett kikölcsönözni. De tovább kódorgott a könyvtárban. Halogatta az újbóli találkozást a vörös teremtéssel. A finom báj, a kedves mosoly váratlanul, gyenge pillanatában érte. Felélesztette a halottnak hitt érzelmeit.
Nagyot sóhajtott, majd lassan indult a pulthoz. A nő az árellenőrzőhöz hasonlatos kis csipogóval leolvasta a választott könyvek kódját, így vitte be Will olvasójegyének rendszerébe. Kedvesen Willre mosolygott.
-          Jó szórakozást, remek könyvek – mondta.
-          Köszönöm. Hogy hívják? – Will nem tudta fékezni a nyelvét, de a nő nem jött zavarba, csupán kissé meglepetté vált a mosolya.
-          Isabelle.
Will halványan elmosolyodott, tétovázva biccentett, majd a könyveket felmarkolva elsietett a pulttól. Isabelle mosolyának melege az otthonáig elkísérte.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése